Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται «τον λογιστή» ως κάποιος που συμπληρώνει κουτάκια μια φορά το χρόνο για την φορολογική δήλωση ή/και για την αποστολή ΦΠΑ. Η πραγματικότητα απέχει πολύ όμως από την εικόνα του καταχωρητή. Ο λογιστής πρέπει να είναι για κάθε άτομο ο επαγγελματίας των φορολογικών - λογιστικών θεμάτων του στο σύνολο των δραστηριοτήτων του.
Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τη σημαντικότητα της συμβουλής του είναι η αγορά ενός σπιτιού που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή φορολόγηση από λάθος, λόγω τεκμηρίων. Η κανονική δουλειά είναι να γίνει ανάλυση εισοδημάτων των προηγούμενων ετών (ανάλωση κεφαλαίου) πέρα των τωρινών, για ποιον είναι η αγορά, για τον ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, ποιος ο σκοπός αυτής της αγορά και να προτείνει πως θα είναι φορολογικά σωστό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του φυσικού προσώπου. Για να προβεί όμως ο επαγγελματίας λογιστής σε αυτή την ανάλυση χρειάζεται να το ζητήσει ο πελάτης εξαρχής και όχι απλά να του δώσει ένα συμβόλαιο μετά την αγορά για να φτιάξει το Ε9.
Η δουλειά του επαγγελματία λογιστή είναι να γνωρίζει την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Να μπορεί να λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα μιας επιχείρησης, όπως ιδιαιτερότητες κλάδου, στόχους, χρόνια έναρξης, τζίρος, τοποθεσία, κουλτούρα μετόχων, να καταλάβει τις ανάγκες της επιχείρησης και πως όλα αυτά συνδέονται με την εκάστοτε νομοθεσία και τότε να προτείνει λύσεις. Οι λύσεις όμως και πάλι για να δοθούν χρειάζεται να υπάρχει μηνιαία επικοινωνία τουλάχιστον, πέρα των τυπικών διαδικασιών (π.χ μισθοδοσία, ΦΠΑ) με σκοπό την οικονομική ανάλυση της επιχείρησης και των φορολογικών της αναγκών. Αυτή είναι η παροχή υπηρεσιών που είναι αναγκαίος ο επαγγελματίας λογιστής – σύμβουλος και χρειάζεται να απευθύνετε σε αυτόν κάθε ιδιώτης και επιχείρηση, για αυτό άλλωστε χρήζει άδειας από το οικονομικό επιμελητήριο με τις αντίστοιχες αμοιβές. Η εμπειρία και η γνώση των λογιστών πέρα από εξειδικευμένη στην αντίστοιχη νομοθεσία είναι και σφαιρική, λόγω επαφής με διαφορετικούς κλάδους, αυτή τον καθιστά και απαραίτητο.